Derfor har over 22.000 handlet hos os
Soba Nudler
Soba nudler - Boghvedenudler fra Japan
Nudler kommer i mange varianter, både når det gælder størrelse og sammensætning af ingredienser. En af dem der sobanudler, som stammer fra Japan. Tit og ofte hænger oprindelseslandet og nudlerne sammen med den type afgrøder, som det var muligt at dyrke i de egne. Lidt som kartofler er blevet fast tilbehør på de danske middagstallerkner.
Sobanudler fås i næsten lige så mange forskellige retter, som du kan finde kartofler. Lige fra fastfood til dyre restauranter serverer soba i forskellige sammenhænge, og du kan få retter der passer til både de varme og de kolde dage.
Soba - Oprindelsen
Traditionen for at spise sobanudler stammer tilbage fra Tokugawa-perioden, som varede fra 1603 til 1868 i Japan. Her havde hvert eneste nabolag mindst et sted, der serverede sobanudler i forskellige afskygninger. Mange af stederne serverede også saké, hvilket kan minde lidt om de restauranter og cafeer som vi kender fra nutidens verden. Mange af disse nabolag var centreret om det område, der dengang hed Edo, men i dag kendes som Japans hovedstad: Tokyo. Her var befolkningen generelt lidt mere velstående, og det var mere udbredt at lide af mangel på vitamin-B, som netop kunne afhjælpes ved at spise sobanudler, da boghveden indeholder meget vitamin-B.
En anden sjov fact om sobanudler er, at der i 1700-tallet var en populær tendens til at cykelbude ville køre ud med skåle fyldt med soba, alle stablet på deres skuldre. Dette blev der dog lovgivet mod i 1931, da politiet i Tokyo vurderede, at det var farligt at cykle med soba på den måde. Heldigvis er madudbringning blevet moderniseret i dag, og cykelbudene cykler ikke længere med stabler af nudler på deres skuldre.
Sobanudler - Hvordan de spises i dag
I dag spises sobanudler stadig primært i Japan, selvom de dog har krydset de fleste verdenshave og farvande, så du også kan få dem herhjemme. Nudlerne bruges primært i supper, der kan være enten kolde eller varme. Supperne plejer at være baseret på soja og dashi, og toppes med hvad end man lyster. Det er typisk årstidens råvarer, der dominerer retterne, og de bruges til at balancere hinanden ud for en lækker oplevelse. De fleste grøntsager tilføjes, uden den store tilberedning - dog er der tilfælde af at visse elementer frituresteges inden de tilsættes retten. Sobanudler kan også bruges til en kold salat, hvor nudlerne mixes med sesamdressing og grøntsager, som dog primært serveres uden for Japan.
Traditionelt set serveres sobanudler typisk til nytår i Japan, og de bruges også som gave til nye naboer, for at byde dem velkomne. Der er en lang tradition for at japanere giver hinanden gaver, som blandet andet er spiselige. Her indgår der en række normer for hvordan man tager imod en gave, og hvordan man giver en gave tilbage, samt i hvilke anledninger det er passende at give gaver. Det handler om at vise respekt.
Soba nudler køb hos Den Kinesiske Købmand
Hos Den Kinesiske Købmand finder du flere forskellige slags sobanudler, så der er helt sikkert også nogle nudler som kan friste dig. Det kan være