Derfor har over 22.000 handlet hos os
Bambusdampere og Steamer
Dampkoger bambus - Fra Kina til Danmark
At dampe sin mad er ikke en ukendt metode i køkkenet, heller ikke herhjemme i Danmark. Vi benytter oftest en almindelig gryde, hvori der er en slat vand i bunden og så et hoved broccoli, blomkål eller andet. Når vandet når kogepunktet, så begynder det at fordampe, og denne damp holdes inde ved hjælp af grydens låg. Det resulterer i, at maden bliver dampet.
Anderledes går det dog til i mange asiatiske køkkener, hvor dampkogere har været brugt gennem de sidste 5000 år. Her blev bambusdamperen opfundet i Han Dynastiet, hvor barken fra bambus fjernes, dyppes i vand, formes som en cirkel, for så til sidst at blive sat sammen med søm. Bunden og toppen er lavet af flettede stykker bambus, og produktionen af sådan en kan tage at fra 15 minutter til flere timer - alt efter størrelsen.
Bambusdamperen blev opfundet, da det at dampe maden kunne forlænge holdbarheden på den. Det var en god ting at kunne, for dengang var der hverken køleskabe eller frysere.
I dag kan det være en fordel at dampe mad, fordi der eksempelvis ikke bruges fedtstof til tilberedningen. Samtidig er der minimal oprydning involveret, da bambusdamperen blot skal tørres af med vand efter brug.
Bambus damper til alt fra grøntsager til brød
En bambusdamper kan bruges til at dampe mange forskellige ting, og typisk vil den i dag bruges til at dampe grøntsager, dumplings eller brød. Damperen bruges især til bao, hvor bollerne skal dampes for at opnå deres helt særlige form og tekstur. Moderne bambus dampere er opbygget i lag, hvor du kan stable de forskellige lag ovenpå hinanden. På den måde kan du nemt og effektivt tilberede flere ting på en gang.
Når du bruger en damper med flere lag, så vil du typisk placere det nederst, som skal have mest varme. Det kan være fisk, kød eller andet, som gerne skal være gennemtilberedt før spisning. På de næste lag kan du placere grøntsager såsom gulerødder, kål, eller tofu. Det er dog altid en god idé at placere et lag af bagepapir eller kål i bunden af hvert lag, også det hvor du vil dampe fisk, kød eller skaldyr. På den måde sikre du, at det bliver dampet korrekt, og bambussteameren er nem at rengøre efter.
En bambus steamer har mange fordele
Går du og overvejer, om du skal anskaffe dig en bambus steamer? Så læs med her, hvor vi vil komme med et par af fordelene ved at dampe din mad.
-
Låget på en bambussteamer har små huller, som lader kondens slippe ud. Det betyder, at din mad ikke kommer til at smage underligt grundet kondensen.
-
At dampe mad kan bruges til at tilberede og opvarme mad. Så har du noget i fryseren, en rest i køleskabet eller lignende, så kan det med fordel smides i steameren.
-
Du kan tilberede mad med forskellig tilberedningstid på samme tid, så længe du placerer det, der skal have længst i den nederste kurv. Det sparer både tid og energi.
-
En bambussteamer er let, og kan nemt placeres i et skab, på en hylde eller hvor du har plads til den.
-
Bambussteameren kan bruges til at servere på, og det er sådan dumplings serveres traditionelt i Kina. Så rent æstetisk kan det være et godt køb.
-
Under tilberedning suger bambussen overskydende væske i sig, så dine grøntsager eller brød ikke bliver blødt.
-
Du kan beklæde bunden af damperen med papir, som er lavet særligt til formålet. Det sørger for at bambusdamperen beskyttes mod snavs, og din mad tager dermed heller ikke smag af hvad du tidligere har brugt den til.