Yuzu - Mød den populære citrusfrugt fra Japan

Indholdsfortegnelse

Allerførst: hvad er yuzu frugt?

Det er ikke sikkert, du helt kender den endnu, for yuzu frugten (柚子) trives i varme klimaer og dyrkes egentlig mest i Kina, Japan og Korea. Den optræder sjældent i de vestlige supermarkeder, men hvis du har rejst i Asien eller ofte besøger asiatiske restauranter, har du nok allerede mødt yuzu frugten. Du kunne måske endda allerede have spottet den uden at vide det.

Yuzu ligner nemlig en kombination af flere andre kendinge. Med smag som en citron, gul-orange farve som en appelsin og størrelse som en mandarin er den ikke helt lig noget i Danmark. Den er lille, rund og er på indersiden fyldt med saftigt frugtkød og små frø, der skal pilles fra. Smagen er både sur, sød og bitter på samme tid, og frugten er ultra populær i det koreanske, kinesiske og japanske køkken, hvor den anvendes i mange forskellige retter.

En frugt med masser af muligheder 

Yuzu er ikke helt udbredt i vestens hjemmekøkkener endnu. Dig, der er kok, bartender eller berejst i Asien har dog nok ikke undgå at støde på den, for her er den essentiel både i og udenfor køkkenet. Ligesom andre frugter har yuzu nemlig mange anvendelsesmuligheder og kan give en helt unik smag til hverdagens retter. Her får du et par idéer til, hvordan du kan bruge yuzu frugten:

Brug ekstrakten som te 

Yuzu frugtens ekstrakt bruges ofte i te. Fremgangsmåden er simpel, for du skal bare opkoge yuzu frugtkødet med varmt vand eller opvarme koncentreret saft i en gryde. Måske skal der lige en skefuld honning eller sukker i. Hvis jeg var dig, ville jeg også putte ingefær eller kanel i for at give teen mere dybde og smag.

Cocktails og sodavand 

Te er ikke den eneste drikkevare, hvor yuzu kommer til sin ret. Hvis du er i gang med at blande cocktails, hvor citronen også er en yndet ingrediens, kan du med fordel udskifte den med yuzu for en lidt anderledes smag, uden at du ændrer drikken fuldstændig. Hvis du har en sodastream, burde du også putte et skvæt yuzu i din næste sodavand.

Giv smag til madlavningen 

Lidt ligesom citron – og i mindre grad appelsin – bruges i generel madlavning til at tilføje syre og citrus, kan yuzu også opfriske retterne på samme måde. I Asien er den vildt anvendt i saucer og marinader, og det er ganske normalt som smagsgiver i retter med fisk, ris og nudler, hvor smagspaletten bliver lidt bredere. I mange af dine sædvanlige retter kan du bruge yuzu i stedet for citron eller lime.

Til den (syrligt)søde tand 

Ligesom det er med både appelsiner og mandariner, kan yuzu naturligvis også spises rå. Men afhængigt af sæson og type af frugt, kan det godt blive en bitter oplevelse. Derimod optræder den også i flere desserter, hvor den kan give en skarp kant eller en syrlig balance til forskelligt bagværk. Prøv f.eks. at tilføje den til muffins og tærter eller som et ekstra pift i frosting og glasur. Den er også eminent i meget andet sødt slags tilbehør som marmelade, sorbet, is og gelé.

Sundhed for både krop og sjæl 

Det er heller ikke usædvanligt at bruge yuzu udenfor køkkenet. Frugten var faktisk under Tang-dynastiet (ca. 600 år efter vores tidsregning) en del af traditionel asiatisk medicin, fordi den har en masse fordele for kroppen og systemet. I dag bruges yuzu også i kosttilskud på grund af dets høje niveau af vitamin C og antioxidanter.

Men yuzu-olie bruges også i aromaterapi, fordi den menes at kunne afslappe kroppen og mindske stress og angst. Derfor kan man i Japan f.eks. bruge frugten i massageolier, men også til badning, som kaldes yuzu-yu ゆず湯. Her lægger man frugten i badekarret med varmt vand, og så skulle både duft og frugtessens lindre træthed og styrke huden.

I kosmetik og skønhedspleje 

Yuzu er også blevet fast inventar i mange æteriske olier og i en række kosmetik- og hudplejeprodukter. Det er fordi, den grove og ujævne skræl indeholder en hel del essentielle olier og næringsstoffer som f.eks. kollagen, der gavner huden og vedligeholder dens sundhed og det unge look. Fordi duften også er fantastisk forfriskende, bruges yuzu-olie også ofte til at give en citrusagtig aroma til parfumer.

Frugten, der styrker sundheden 

Den største fordel ved at spise yuzu frugt er uden tvivl dens høje indhold af A- og C-vitamin. C-vitamin er et vigtigt næringsstof, der er med til at styrke immunforsvaret og beskytte kroppen imod sygdom.

Yuzu frugt indeholder også andre vitaminer og mineraler som kalium, calcium og magnesium. Det er særligt de næringsstoffer, oldtidens asiatere fandt rigdom i, og som gjorde frugten vigtig indenfor medicinens verden. Den hjælper nemlig med at opretholde et velfungerende hjerte og sunde knogler.

Endeligt indeholder yuzu også antioxidanter, der hjælper med at beskytte cellerne mod frie radikaler og reducere risikoen for kroniske sygdomme som kræft. Fordi frugten også er kalorie- og fedtfattig, er den perfekt til dig med allergi eller særlig diæt, eller hvis du vil styrke din generelle sundhed.

Så hvis du er på udkig efter en lækker måde at styrke din sundhed på, så tilføj yuzu frugter til din kost!

Køb yuzu hos Den Kinesiske Købmand 

Hvis du leder efter yuzu frugter, er det bedst at gå til et lokalt asiatisk marked. Når du har fundet den, kan du opbevare den i køleskabet i op til en uge. Når du er klar til at bruge den, skal du blot skrælle skrællen og tilføje det saftige frugtkød til din ret. Du kan også finde utallige opskrifter på nettet, hvor yuzu bliver brugt.

Kategorier: Ingredienser

Relaterede varer

Til daglig, projekt- og driftsleder hos Den Kinesiske Købmand - til aften, datter og foodie.

 

Som datter af Hung og Quyen har Elin brugt en stor del af sin barndom i forretningen på Nørre Voldgade og er nu efter et par år ude på arbejdsmarkedet, vendt tilbage til familieforretningen.

Med en kombination af Hung og Quyens ekspertise, og Elins kærlighed for asiatisk mad deler hun nu videre af de guldkorn til alle der gerne vil lære det asiatiske kærlighedssprog at kende, nemlig mad 

Produktet er nu slettetx